Betula pubescens (Zachte berk) gemmo

De witte glanzende bast van de Berk is meteen een opvallende signatuur welke deze slanke en elegante inlandse boom aan ons laat zien. ‘Wit’ zijn namelijk ook de menselijke botten.
Het signaal dat de Berk met deze signatuur afgeeft, is dat de Berk een heelmiddel is voor allerlei bot- en gewrichtsproblemen.
Niet alleen door de witte bast, maar door zijn hele gestalte, die in alle opzichten ijl, licht en beweeglijk is, is de Berk een boom van het licht. De knoppen zijn bij wijze van spreken lichtkiemen. Als ze ontluiken verschijnen er, op lange en dunne steeltjes, glanzende driehoekige blaadjes. Niet lang daarna zie je ook de sierlijke katjes. Alles aan de Berk is licht, speels, sierlijk en beweeglijk. ‘Zachte beweeglijkheid’ is wel een sleutelwoord voor deze boom. Je kunt er veel medicinale werkingen uit afleiden, onder andere dus de hulpvaardigheid bij bot- en gewrichtsproblemen.

Berk is een boom van de jeugd en past in het voorjaar, en dus ook bij voorjaarskuren. Berk is sterk reinigend en zuivert het bloed. Berk helpt mensen die zich voor hun leeftijd te oud voelen.

Berk helpt ook mensen die te dik of te dun zijn, die de juiste maat en souplesse niet kunnen vinden.

De medicinale eigenschappen van de Zachte Berk (Betula pubescens) zijn ietsje sterker dan van de andere Berkesoorten, zoals de Ruwe berk.

Eigenschappen en toepassing
helpt bij artrose (slijtage) en artritis (ontsteking) van gewrichten;  urinezuurdrijvend, bij jicht en reuma
♦ bevordert opbouw beenweefsel; bij beenbreuken en botontkalking
♦ bij nier(bekken)ontsteking, nierstenen en zwakke nierfunctie; vochtafdrijvend
♦ miltontsteking, pancreasontsteking, blaasontsteking
♦ immuunsysteem, verkoudheid, griep, aandoeningen van luchtwegen en bijholten
♦ sterk bloedreinigend; tegen vochtopeenhoping
♦ allergieën, zwakke leverfunctie, hepatitis (leverontsteking)
♦ spataderen, teveel cholesterol
♦ wondroos, wratten, cellulitis
♦ anorexie, constipatie
♦ ouderdomsvermoeidheid, depressie, impotentie, frigiditeit

Dosering
Standaard dosering 5 druppels, 1 tot 3 keer per dag in een glas (bron-) water.
Dosering opbouwen. Innemen een half uur voor de maaltijd. Drie weken lang en dan een week stoppen. Kuur kan herhaald worden.

Bachbloesem Berk (Beech)
Zoals de Eik in z’n rubuste ruwheid een MARS-boom is, zo is de Berk, geheel tegenovergesteld, in z’n elegantie en schoonheid een VENUS-boom. Een Berk is helemaal open voor het licht en de omgeving. Een Berk is in z’n wezen helemaal ‘schaal’. Als Bach bloesem helpt Beech (Berk) mensen die altijd erg kritisch en veroordelend zijn, om zachter en toleranter te worden. Beech zorgt ervoor dat je je meer kunt openen voor anderen en ook voor jezelf