Bentoniet

Bentoniet is een kleisoort van vulcanische oorsprong. Montmorillonit-bentonit is de meest zuivere vorm van Bentoniet. Bentoniet heeft veel overeenkomsten met zeoliet. Een van de verschillen tussen bentoniet en zeoliet is dat bentoniet een geleiachtige beschermfilm vormt, waardoor de werking ‘zachter’ is. Het is daarom geschikt als beginfase van de ontgifting met name bij zeer gevoelige mensen (bijvoorbeeld bij gevoeligheid van de slijmhuid van het spijsverteringskanaal en de darmen).

 

Eigenschappen

 • bentoniet is een sterk adsorbeermiddel, het werkt als een spons en adsorbeert toxines in het spijsverteringskanaal
 • bentoniet neemt vele malen malen zijn eigen gewicht op om toxines, bacteriën en parasieten aan zich te binden. Het maakt de darmplak los en verwijdert deze uit het lichaam.
 • door het vermogen tot ionenuitwisseling kan Montmorillonit-bentonit zware metalen zoals lood, kwikzilver, cadmium en radionucliden binden en afvoeren
 • bevat veel minerale zouten, sporenelementen die door het lichaam als voedsel opgenomen kunnen worden, waaronder kiezelzuur, calcium, ijzer, kobalt, magnesium, zwavel, kalium, fosfor, natrium, mangaan en zink.

   

  Toepassing inwendig

  • als ontgiftings- of detoxmiddel, helpt ook bij ontzuren
  • bij spijsverteringsklachten, zoals maagzuur, obstipatie, opgeblazen gevoel; bij overgeven en diarree
  • ontlast lever; verzacht de darm en heeft een positief effect op darmontstekingen; bevordert gezonde darmflora
  • bentoniet bevordert de opbouw van rode bloedlichaampjes; het helpt daarom o.a. bij de Lyme co-infecties Babesia, Bartonella, en bij bloedarmoede vanwege het hoge gehalte aan ijzer.


  Toepassing uitwendig

  • ontstekingen in de mond. Door de anti-inflammatoire werking is bentoniet geschikt als mondspoelmidel. Klachten zoals aften, parodontitis en lichtere vormen van tandvleesontsteking nemen snel af bij het spoelen met bentoniet
  • helpt uitwendig bij huidklachten, zoals psoriasis, rosacea, acne maar ook bij allergische huidklachten. Door de ontstekingsremmende werking verminderen de klachten vaak snel wanneer vochtige bentoniet op de huid wordt aangebracht. Je kunt het gebruiken in een kleimasker.

   

  Dosering & lengte kuur
  De beste tijden voor inname: een ½  uur voor het ontbijt. Bijvoorbeeld in een groene smoothie. Dit kan ook een 1 uur na het ontbijt. Eventueel ook nog 1 uur na het avondeten en voor het slapen gaan.

  De juiste dosis: 1 dosis = afgestreken dessertlepel (2 á 3 gr).

  Tenzij door uw behandelaar anders is voorgeschreven, is het advies om bentonit minstens gedurende 40 dagen of langer in te nemen. Het advies is om te beginnen met een inname van 1 keer per dag. Naar behoefte kan de dosering langzaam naar 2 tot maximaal 3 keer per dag verhoogd worden. Voor de dosering voor kinderen raadpleeg uw behandelaar. Wanneer te weinig vocht gedronken wordt kan het incidenteel voorkomen dat verstopping optreedt. Verstopping kan vermeden worden door het verlagen van de dosering en verhogen van de vochtinname.

   

  Deze informatie kan het advies van een arts of therapeut niet vervangen.