In Europa en met name de traditionele Chinese geneeskunde, heeft de Kaardebol (Dipsacus Fullonum) een lange historie. Kaardebol is al eeuwenlang bekend om zijn geneeskrachtige werking.

De Griekse arts Dioscorides (1e eeuw na Christus) beschrijft voor het eerst de Kaardebol in het allereerste kruidenleerboek. Hildegard von Bingen schreef in haar boek “Buch von der Pflanzen” hoe je met Kaardebol gif uit je lichaam drijft. Ook door Leonard Fuchs, Nicolas Culpeper, en in de Italiaans en Oostenrijkse volksgeneeskunde, werd Kaardebol al aangewend bij klachten.

In de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) wordt de Kaardebol van oudsher al zeer lang gebruikt. Letterlijk betekent de Kaardebol (Xu Duan): ‘herstel wat stuk of gebroken is’. Kaardebol ondersteunt yang, het actieve, mannelijke, voortbrengende, lichte, warme aspect van de chi-energie. Omdat de Kaardebol yang versterkt, moet het voorzichtig gebruikt worden als er sprake is van een tekort aan yin.

De Kaardebol is een opvallende verschijning

De plant heeft stekels op de lange stelen, de bladeren en zelfs op het eivormige bloemhoofd. Het bloemhoofdje heeft een rand met vele buisvormige bloemetjes die in juli/augustus gaan bloeien en veel nectar produceren. De plant vormt in het eerste jaar een rozet.

Alle geneeskracht wordt in de wortel verzameld en daarom ook na het eerste jaar geoogst om tinctuur van te maken of te drogen.

In het tweede jaar groeit de plant uit en wordt wel 2 meter hoog. De tegenoverstaande bladeren vormen aan de stengel een kommetje waar water in blijft staan. Dit wordt ook wel venusbekken genoemd en spreekt tot de verbeelding.

Vroeger werden gedroogde Kaardebollen gebruikt voor het kaarden van de ruwe wol. Door het kaarden werd de wolvezel gereinigd en in structuur gebracht. Dit is ook wat de Kaardebol als geneesplant doet: reinigen en voor nieuwe structuur zorgen. De laatste jaren is Kaardebol bekend geworden als kruid voor de ziekte van Lyme. Van de wortel wordt tinctuur gemaakt. Maar ook het blad kan als een krachtige thee worden gebruikt voor een mildere werking.

Herontdekking voor behandeling van Lyme

De Kaardebol is onder andere uitgebreid beschreven door de Duitse etnobotanicus Wolf Dieter Storl in zijn boek ‘De ziekte van Lyme’ waarin hij verschillende alternatieve therapieën bespreekt. In het boek beschrijft hij onder andere het inzetten van Kaardebol bij het bestrijden van de Borrelia bacterie.

We lezen in het boek dat phytotherapeut Matthew Wood ontdekte dat onder andere Kaardebol (door het specifieke gebruik in de Traditionele Chinese Geneeskunde) in te zetten is bij Lyme omdat syfilis en Lyme (reeënsyfilis genoemd in Amerika) veel overeenkomsten hebben met elkaar.

De wortel van de Kaardebol

De wortel van de Kaardebol bezit verschillende kwaliteiten die inwerken op meerdere onderdelen van het helingsproces. Het is een bestrijdend kruid en werkt tevens ontgiftend op lever, gal en nieren. Het bevordert daarnaast de spijsvertering. Kaardebol is inzetbaar bij alle vormen van de Ziekte van Lyme. Traditioneel wordt Kaardebol ingezet bij reuma, artritis, geelzucht, jicht etc. Dit maakt dat het bij behandelen goed geschikt is voor mensen met Lyme-artritis.

Er is nog niet veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van Kaardebol bij Lyme. We weten hier dat de plant met veel succes wordt gebruikt door Lyme patiënten. Zowel in Nederland, als in Amerika en Duitsland zijn er al vele succesverhalen geboekt. De Kaardebol is een bijzondere plant waar we ongetwijfeld nog veel over gaan ontdekken.

Bronnen:
Wikipedia
Wolf Diet Storl – De ziekte van Lyme
Willem Jacobs – Lyme Natuurlijk Genezen