Pinus sylvestris (Grove den)

De Grove den is één van de weinige inheemse naaldbomen die Nederland van nature rijk is. We vinden ze vooral op arme zandgronden waar ze weinig ‘concurrentie’ hebben van andere planten en bomen. Dennen zorgen in Nederland zelf voor hun voortplanting maar werden begin vorige eeuw ook veel aangeplant voor het vastleggen van stuifzand en ook als stuthout voor de mijnbouw. Dennen die spontaan op stuifzand groeien worden ook wel Vliegden genoemd. De boomvorm wordt op dit soort winderige plekken ook helemaal door de wind bepaald.
Dennen groeien graag op plekken waar het vliegt, stuift en waait. Grove den heeft met luchtbewegng te maken. Wat de Den op winderinge plaatsen doet is vasthouden en vastpinnen. In ‘vastpinnen’ zit trouwens ook het korte woordje ‘pin’, dat in sommige talen ‘Den’ betekent.
De Grove den of Pijnboom weet een verbinding te leggen tussen het beweeglijke, soms overbeweeglijke luchtelement en het rustige, vaste aarde-element. Als de aarde door de lucht in beweging komt, zoals bij stuifzand, dan zorgt de Grove door vastlegging en voor rust.
In het geval van stuthout in de mijnen zorgt de Den ervoor dat de lucht en de mens tot diep en de aarde kan komen. De menselijke borst, met de ribben is eigenlijk ook een soort, van binnen donkere, mijn.
Dennen werden in de Volksgeneeskunst al heel lang gebruikt “om de borst te zuiveren”, in hedendaagse taal gezegd, Den helpt bij luchtwegproblemen. Den ondersteunt ook de bijnieren en verbetert de doorbloeding.

Toepassingen
● verschillende luchtwegaandoeningen: longzieken, kortademigheid, verkoudheid, slijmvorming (bevordert ophoesten van slijm) keelpijn, hoest, heesheid, Bronchitis, Sinusitis (neusbijholteontsteking), Laryngitis (strottenhoofdontsteking), amandelontsteking, verhoogt de uitademing van koolzuurgas
● er zijn berichten dat Grove den helpt tegen door Covid-gevaccineerden aangemaakte spike-eiwitten
● natuurlijke bloedverdunner
● bij vermoeidheid, uitputting door stress, bijnieruitputting, een oververmoeid klierstelsel
● stimuleert immuunsysteem, infectiewerend, ontstekingswerend
● zweetdrijvend, vochtafdrijvend, bloedzuiverend
● lever- en nierondersteunend
● verhoogt de doorbloeding (van de huid)
● bij reumatische klachten, spierpijn, slapeloosheid
● bij ADHD, de negatieve gevolgen van roken, bescherming tegen UV-licht, menstruatiepijn

Dosering en gebruik – tinctuur

Gemiddelde kuur Eerste week 3 x 5 druppels per dag en daarna opvoeren tot 3 x 15 druppels per dag.
of volgens voorschrift van uw therapeut

Bach Bloesem Pine
Bachbloesems zijn een extract van bloesems van planten en bomen. Ze hebben een positieve inwerking op de emoties, gemoedstoestand en chakra’s.

De Bach bloesem Pine is een remedie bedoeld voor mensen die gemakkelijk de schuld op zich nemen, ook al ligt de fout bij iemand anders. Men heeft altijd het gevoel ‘zondebok’ te zijn en zegt vaak ‘Sorry’.
Bachbloesem Pine zorgt er voor om ‘los te komen’ van de schuldgevoelens zodat men weer ongeremd kan genieten. Fouten en vergissingen die men gemaakt heeft, worden ingezien en geaccepteerd zonder zich schuldig te moeten voelen. Het lost de schuldgevoelens en zelfverwijt op zodat men terug kan vergeven en vergeten. De ‘levensvreugde’ komt terug. Ook voor mensen die vastzitten in wrok en oud-zeer.

Dosering: 4×4 tot 8 druppels daags; verdeeld over de dag. ’s ochtends,
’s middags, ’s avonds en voor het slapen gaan. Aanbevolen dosering niet overschrijden.
Rechtstreeks op de tong of met een glas water innemen.
of volgens voorschrift van uw therapeut.