Iberis amara (Bittere scheefbloem)

De Latijnse naam van Bittere scheefbloem is Iberis amara. In het Engels heet het kruid Candytuft, vrij vertaald “bosje snoep”, alhoewel het bosje snoep vrij bitter is. Een andere grappige naam is Clown’s Mosterd Plant. Van de zaden kun je mosterd maken. Het is van oorsprong een Europese plant die vroeger veel in graanvelden groeide. Het is een kruid voor buikklachten. Het ontspant o.a. de spieren van het maagdarmkanaal of wekt ze juist op.

Iberis: planten en verzorgen in het open veld, groeien uit zaden, beschrijving van variëteiten en soorten Bittere scheefbloem - Iberis amara - Waarneming.nl Bittere scheefbloem - Wikipedia

Alles aan de Scheefbloem is scheef.

Alle vormen aan de Scheefbloem zijn scheef, zelfs de kleine bloemetjes die symmetrisch lijken zijn dat, als je ze goed bekijkt, niet. Scheefbloem is weinig ‘aards’. Planten die wel met de aarde verbonden zijn, zijn vaak symmetrisch en heel erg geordend. Scheefbloem is juist het tegenovergestelde, eigenlijk een beetje chaotisch. De witte bloeiwijze maakt een groot deel van de plant uit en staat helemaal aan het uiteinde van de stengel, zo ver mogelijk van de aarde vandaan.

Planten zijn net omgekeerde mensen. Met hun hoofd, bij de planten is dat de wortel, staan ze in de grond en met de benen (de bloeiwijze) bevinden ze zich in de lucht, richting Kosmos. De wortels van kruiden en voedingsgewassen hebben affiniteit met het menselijk hoofd en werken daar vaak ook op. Met ‘hoofd’ bedoelen we vooral het zenuw- en zintuigstelsel. De bloemen van kruiden werken andersom op het menselijke ledematen- en stofwisselingstelsel. Beide stelsels bevinden zich door het hele lichaam heen. Het ene heeft als centrum het hoofd, de ander heeft als centrum de buik.

Scheefbloem is een helende plant voor de buik, dus voor het stofwisselingstelsel, met als belangrijke organen maag en darm. Dit zijn de organen waar voeding verteerd wordt. Voeding, en dat begint al in de mond, maakt in de stof-wisseling een chaotiseringsproces door. De voeding wordt eerst helemaal vernietigd en daarna wordt van de voedingsstoffen iets nieuws gemaakt, het menselijk lichaam. Deze ‘omvorming’ kan alleen maar als de voeding vormloos, chaos wordt. Van de Scheefbloem worden niet de structurende wortels gebruikt, maar het andere uiteinde, de bloeiende delen, die zich overgeven aan de Kosmos. Een oud woord voor Kosmos is Chaos.

Het is een sprekend beeld dat Scheefbloem vroeger tussen het graan en op akkers groeide, tussen het voedsel dat de mensen verbouwden. Scheefbloem heeft wat met plekken waar voedsel ‘verbouwd’ en ‘verwerkt’ wordt, net als in onze darmen. Nu zien we de Scheefbloem alleen nog in borders. Maar ook daar lijkt Bittere scheefbloem soms op een ‘darmstelsel’ (zie foto).

Gemiddelde dosering 3 x 15 druppels per dag.