Houttuynia cordata (Doku dami)

Oorspronkelijk komt Houttuynia cordata uit oost-Azië. In Nederland komt hij hier en daar voor als bodembedekker in schaduwrijke tuinen. Het sappige hartvormige blad verspreidt bij fijnwrijven een beetje visachtige indringende geur. Het bloempje is wit. In Japan wordt dit kruid Dokudami genoemd. In Japan is Dokudami een populair detoxmiddel. Doku-dami betekent “houdt gif tegen”. Japanners gebruiken het als een all-round geneesmiddel tegen talloze ziektes en kwalen. In de Coronatherapie kan Houttuynia ingezet worden vanwege zijn antivirale eigenschappen en specifiek omdat Houttuynia het immuunsysteem kan corrigeren bij de aanmaak van zg. lymfocyten (bepaald type wit bloedlichaampje). Gebrek aan lymfocyten komt bij Coronapatienten vaak voor.
Volgens de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) is Houttuynia ‘koel’ wat helpt om het ‘vuur’ van de Corona te blussen en het gif ervan uit te leiden.

Toepassing en eigenschappen:
● sterk antiviraal tegen Coronavirussen
● ondersteunt het immuunsysteem o.a. door aanmaak van lymfocyten; werkt immuunmodulerend (reguleert het immuunsysteem)
● ontstekingsremmend, remt bijvoorbeeld TNFa immuunstof
● ontgiftend, urinedrijvend en antioxidant

Overige toepassingen en eigenschappen:
● ziekte van Lyme, co-infectie Bartonella
● antimutageen (helpt kanker voorkomen)

Dosering:
Aanbevolen gemiddelde dosering van Houttuynia-tinctuur is 3 maal daags 10 – 15 druppels. Of volgens de aanwijzing van uw therapeut.
Aanbevolen wordt biologische moedertinctuur van vers blad.