Scutellaria baicalensis (Chinese Skullcap)

Een ander zeer breed inzetbaar kruid is Scutellaria baicalensis. Skullcap heeft vele sterke punten. Het kan vooral goed ingezet worden bij hartproblemen, bijvoorbeeld wegens Corona.
De juiste Nederlandse naam is ‘Chinees Gildkruid’, maar we noemen hem toch “Skullcap” omdat hij ook in Nederland het meest onder die naam bekend is. Skullcap is een bloeiende plant die vooral in Siberië voorkomt. In de Chinese heelkunde is het één van belangrijkste kruiden. Het is vooral door de vele, heilzame eigenschappen van de wortel waardoor dit kruid voor talrijke doelstellingen toegepast wordt. Skullcap wordt ook vaak ingezet bij Lyme.

Toepassingen en eigenschappen:
● sterke antivirale, antioxidatieve, antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen; inzetbaar bij Corona en verschillende andere soorten griep, verkoudheden, bronchitis en diverse virussen bij o.a. Herpes simplex virus, Cytomegalovirus, RSV (Respiratoir Syncytieel virus) (is een verkoudheidsvirus verwant aan het griepvirus)
● vaatverwijdend, tegen bloedverdikking en tegen hartkloppingen en hartritmestoornissen; ook voor andere hart- en bloedsomloopklachten, hartschade door het coronavirus
● luchtwegeninfecties ● longontsteking
● beschermt tegen een invasie van cytokines, TNFa en CyPA (dit zijn lichaamseigen afweerstoffen die bij overreactie van het immuunsysteem schadelijk worden)
● ook belangrijk bij Corona: remt viraal hechten aan ACE2-eiwitten, (dit zijn ook
● bevat het zéér effectieve antioxidant ‘melatonine’ die allerlei ontstekingen remt en als regulator werkt voor een gezonde slaapfunctie; werkt ontspannend en zenuwversterkend
● oefent een sterke en gunstige invloed uit op lever, lymfesysteem, lymfevaatwanden en milt en beschermt deze
● verhoogt het glutathion-niveau in ons lichaam. Glutathion beschermt onze cellen en is de meest krachtige antioxidant die er is en speelt een zéér belangrijke rol in de bestrijding van co-ïnfecties. Een stijging van de rode bloedcellen en een daling van de witte bloedcellen. Glutathion is de belangrijkste, lichaamseigen stof die het lichaam inzet om gifstoffen ‘onschadelijk’ te maken
● vermindert neurologische schade o.a. veroorzaakt door abnormale, vrije radicalen

Overige toepassingen en eigenschappen:
● Sterk antitumoraal; wordt aanbevolen bij kanker en vooral om de bijwerkingen van chemotherapie te neutraliseren
● Tegen Malaria (kan ook preventief genomen worden als men bijvoorbeeld op reis gaat naar Afrika) ● Lyme en co-infecties ● bij depressies ● meningitis (hersenvliesontsteking) ● lever-en nierontsteking ● antiparasitair ● urinewegeninfecties ● slaapstoornissen ● epilepsie ● stuiptrekkingen ● tegen hoge bloeddruk ● (steen) puisten ● Geelzucht ● Hepatitis B en C ● chronische nierschade (CNS) ● arthritis (gewrichtsontsteking) ● Multiple Sclerose ● anti-mycoplasma ● neurologische aandoeningen ● verhoogt de immuniteit ● verminderde hersenfunctie ● maag-en darminfecties ● tegen schimmels o.a. Candida, voetschimmel ● Anafylaxie ● licht pijnstillend ● anti-stress (adaptogeen) ● allergieën (remt de productie van histamine) ● hooikoorts.

Dosering:
Standaarddosering:: opbouwen naar 3 maal daags 15 druppels. Of volgens de aanwijzingen van uw therapeut.
In acute gevallen mag de dosis verhoogd worden; maximaal 60 druppels per dag.

Aanbevolen wordt biologische moedertinctuur. De maximale dosering niet overschrijden. Aangeraden om 3 of 4 uren tussen de innames te laten. Opbouw: begin de kuur altijd met een lage dosis. Hoe ernstiger de symptomen, hoe lager de startdosering.