Leonurus cardiaca (Hartgespan)

Hartgespan is een krachtige behaarde plant, komt oorspronkelijk uit Azië maar groeit al eeuwen in Europa. Opvallend aan de plant is het ritme van de bladeren en de bloeiwijze. Hartgespan werkt sterk op ritmische processen in het lichaam. Het is een plant voor het hart en voor de baarmoeder. Eén van de traditionele toepassingen is om bloeddruk te verlagen en te kalmeren.

Toepassing en eigenschappen – hart

 • verbetert de hartfunctie. Bij hartstoornissen, hartkloppingen, angst, stress.
 • Hoge bloeddruk. Kalmerend op het hart, de hartslag vertraagt, de ontspanningsfase van het hart neemt toe, doorbloeding van de kransslagader neemt toe.
 • 1e keus bij Hyperventilatie
 • ouderdomshart, lichte gevallen van hartkramp en opvliegers
 • nervositeit en overdreven emotionaliteit bij vrouwen die hormonale veranderingen ondergaan: jonge vrouwen, premenstruele-, menopauzale vrouwen.
 • Voorkomen van trombose en sneller herstel na een hartinfarct.

Toepassing bij Lyme

 • Lymecarditis
 • neuroborreliose (beschermt zenuwweefsel tegen tekort aan bloed)
 • lichtgevoeligheid

Toepassing en eigenschappen – baarmoeder

 • Bij moeilijke bevalling; bespoedigt de bevalling; bij valse weeën: versterkt en coördineert de weeën; helpt na de geboorte de placenta (moederkoek) uitdrijven en helpt de baarmoeder herstellen na de bevalling.
 • Pijnlijk maanstonden); premenstrueel syndroom; uitblijven van de menstruatie) en moeilijk doorkomende menstruele bloedingen.

Overige toepassing en eigenschappen

 • Ondersteunt ontwenning van medicijnen en drugs.
 • Het werkt ook kramp opheffend, spierontspannend, wind verdrijvend en slijm oplossend

Dosering en gebruik

Gemiddelde kuur Eerste week 3 x 5 druppels per dag, daarna opvoeren tot 3 x 15 dr. per dag
Intensieve kuur Eerste week 3 x 10 druppels per dag, daarna opvoeren tot 3 x 30 dr. per dag

Duur van de kuur

Moet gedurende langere tijd ingenomen worden voor een duidelijk effect.

Hartgespan kan bij toepassingen voor het hart, gecombineerd worden met Meidoorn (Crataegus) of Citroenmelisse (Melissa officinalis), Valeriaan (Valeriana officinalis) en Passiflora (Passiflora incarnata).

Hartgespan niet gebruiken bij zwangerschap (behalve op voorschrift van een arts) vanwege de stimulerende werking op de baarmoeder; wel geschikt voor de laatste dagen/weken voor en tijdens de bevalling. Best ook niet geven bij overdreven menstrueel bloedverlies.

Hartgespan als Bloesemremedie

Hartgespan, vooral als bloesemremedie, zorgt voor het ontspannen en openen van het hartchakra. De bloesem-essence helpt gespannen mensen, mensen die misschien weinig zelfvertrouwen hebben. Gebrek aan zelfvertrouwen is vaak in de jeugd ontstaan, kan bijvoorbeeld met dominantie van een ouder te maken hebben.
De bloesemremedie van het Hartgespan werkt op de patronen van de familie, wanneer je je niet thuis voelt of hebt gevoeld bij je familie. Wanneer je de warmte en liefde van de omgeving, relaties en familie niet hebt kunnen ontvangen en daardoor bent gaan verharden en je een vreemde op aarde bent gaan voelen. Negatief en stekelig naar je omgeving gaan reageren, omdat je het gevoel hebt dat je daar je hart niet kunt openen. Verzacht en helpt je om open te staan voor liefde en ondersteuning, zowel in de familie op dit moment als het verwerken van de oude problemen. De Hartgespan integreert de verschillende niveaus van fysiek, emotioneel, mentaal tot spiritueel, waardoor je een dieper en beter inzicht krijgt hoe deze verharding is ontstaan, waardoor je spanning en verplichting kunt loslaten. Ze maakt flexibel en doorbreekt starheid, stijfheid en te geordende structuren. Helpt je met het loslaten van de angst om gekwetst te worden.

Voor een verkooppunt (biologisch gecertificeerde kwaliteit) neem contact met ons op.