In Nederland groeit de Kaardebol graag op onkruidrijke verweerde plekken in de nabijheid van stromend water, zoals de uiterwaarden. Kaardebol heeft overal scherpe stekels. Het is een sterke tweejarige plant. In het eerste jaar verbindt Kaardebol zich helemaal met de aarde, hij maakt dan een sterke wortel. Bovengronds zie je alleen een bescheiden wortelrozet. In de wortel verzamelt hij ook alle geneeskracht. In het tweede jaar wordt de Kaardebol een best wel indrukwekkende manshoge plant die uiteindelijk uitmond in de karakteristieke bloeiwijze. Na de bloei is de wortel uitgeput en heeft geen (genees-) kracht meer.
In vroeger tijden werdner gedroogde Kaardebollen gebruikt voor het kaarden van de ruwe wol. Door het kaarden werd de wolvezel gereinigd en in structuur gebracht. Dit is ook wat de Kaardebol als geneesplant doet: reinigen en voor nieuwe structuur zorgen. De laatste jaren is Kaardebol bekend geworden als kruid voor de ziekte van Lyme. Hij reinigt het lichaam van de Lyme-toxines en ondersteunt de Lymepatiënt bij het ontwikkelen van Ik-krachten.
Als de Kaardebol bloeit dan zie je één of twee roze ringen die als het ware wandelen over het bijenkorfvormige bloemhoofd (zie foto). Dit kun je als “signatuur” zien voor de ziekte van Lyme want het eerste stadium van deze ziekte kan zich uiten als roze ringen die ‘bewegen’ rond de tekenbeet.
Toepassingen
● ziekte van Lyme
● sterk ontgiftend ● ondersteunt lever en nier
● geeft een sterke impuls aan het immuunsysteem
● traditioneel is het ook een middel bij reuma en artritis
Dosering tinctuur
voorbeeld lichte kuur:
opbouwen naar 3 x 2 druppels per dag
voorbeeld gemiddelde kuur:
opbouwen naar 3 x 10 druppels per dag
voorbeeld intensieve kuur:
opbouwen naar 3 x 20 druppels per dag.
Zeker bij de ziekte van Lyme kan Kaardebol bij een te hoge dosering voor een heftige reactie veroorzaken. Als deze reactie te zwaar is, dan wordt geadviseerd om de dosering te verlagen. Raadzaam is het om de dosering samen met een deskundig behandelaar af te stemmen op wat in uw geval effectief en niet belastend is.
De tinctuur kan verdund worden in water of bijvoorbeeld kruidenthee. Tegelijkertijd innemen met andere tincturen is geen bezwaar. Het liefst niet innemen vlak voor, vlak na of tijdens de maaltijden, dit verzwakt de werking (tenzij dit juist de bedoeling is).
Indien nodig kan een kuur als dat zinvol is worden verlengd of herhaald.
Iedere kuur, ongeacht de zwaarte, begint met een lage dosis. Dit is om te voorkomen dat er in één keer (door het afsterven van ziektekiemen) erg veel gifstoffen vrijkomen. Omdat er altijd gifstoffen vrij komen (ook bij lage dosering) is het advies om gedurende de kuur veel water te drinken en om tegelijkertijd ook ontgiftings- en uitleidingsmiddelen te gebruiken.
Voor gevoelige mensen (of voor kinderen) is Kaardebol ook verkrijgbaar als geperst SAP of als D3 homeopatische verdunning.
Kaardebol is ook geschikt voor paarden en honden met Lyme.