Nog niet zo lang geleden kon je in snoepwinkels zoete stokjes kopen om op te kauwen. Deze stokjes waren niet slecht voor je gebit. Het is ook een van de grondstoffen voor drop. De zoete stokjes die ik bedoel zijn gedroogde boomwortels van de Zoethoutboom, latijnse naam Glycyrrhiza glabra. De zoethoutboom groeit in het Middellandse zeegebied en in West Azië en komt bij ons in Nederland zelden voor omdat de boom niet winterhard is. Chinezen noemen zoethout ‘de grote ontgifter’ of ‘de grote harmonisator’. Van ouds wordt zoethout gebruikt bij hoesten en verkoudheden en ook bij maagzweren. Zoethout is een Vlinderbloemige, de bloeiwijze lijkt veel op die van een Lupine of Acacia.
Toepassing en eigenschappen:
● antiviraal (ook tegen de Coronavirussen) ● blokkeert aanhechten van virussen; versterkt immuunsysteem
● heeft een ontstekingsremmende werking; remt de aanmaak van cytokines, m.n. JNK (dit is een lichaamseigen afweerstof die bij overreactie van het immuunsysteem schadelijk wordt)
● bijnieruitputting, burn-out ● Glycyrrhizine (de werkzame stof in zoethout) is namelijk verwant aan cortisol, het bijnier- of stresshormoon. Samen hebben ze een synergetisch of elkaar versterkend effect. Mensen die te weinig cortisol aanmaken wordt soms zoethout voorgeschreven.
● bij vermoeidheid door overbelast kliersysteem
● brandende longen, longontsteking, bronchitis, hoest, keelpijn, astma, verkoudheid; het slijm komt sneller los door zoethout
● bij lage bloeddruk
Overige toepassingen en eigenschappen:
● in Japan wordt zoethoutwortel gebruikt om hepatitisinfecties mee te behandelen. Ook Kaposi’s sarcoma, een menselijk herpesvirusziekte die veel AIDS-patiënten krijgen wordt behandeld met zoethout. Zoethout helpt ook bij andere leveraandoeningen.
● tegenwoordig worden ook mond- en maagzweren behandeld met zoethout.
● zoethout geeft de maag rust. Een maagzuuroprisping (dyspepsie) wordt tegengegaan door zoethout. Doordat het de maag tot rust brengt wordt zoethout gegeven na een voedselvergiftiging.
● prikkelbare darmsyndroom en de ziekte van Crohn; dyspepsie (verstoorde spijsvertering) ziekte van Addison (ontsteking van de bijnieren)
● In de ayurveda en de traditionele Chinese geneeskunde wordt zoethout gebruikt in kruidenmixen. Het zou de andere kruiden helpen om op de goede plek te komen en om het lichaam te harmoniseren.
Dosering:
gemiddelde kuur: eerste week 3 x 5 druppels per dag, daarna opvoeren tot 3 x 15 druppels per dag
intensieve kuur: eerste week 3 x 10 druppels per dag, daarna opvoeren tot 3 x 30 druppels per dag.
Aanbevolen wordt biologische moedertinctuur.