Zwarte vlier verhindert het binnendringen van het virus in de lichaamscellen en zo kan het virus (Corona of griep) zich minder vermeerderen. Zelfs bij een al bestaande infectie kan het virus zich bij inname van Vlier niet meer zo snel verbreiden waardoor het ziekteverloop duidelijk milder wordt. Op deze manier kan de mens natuurlijke immuniteit opbouwen waarvan iemand in het verdere leven profijt heeft.
De meest gebruikte Nederlandse namen van Sambucus nigra zijn ‘Zwarte vlier of Gewone vlier’. Zowel de Latijnse naam ‘Sambucus’, als de Nederlandse naam Vlier verwijzen naar muziekinstrumenten. De naam ‘nigra’ betekent ‘zwart’, verwijzend naar de zwarte bessen. De vlier komt oorspronkelijk voor in Europa, West-Siberië, Noord-Afrika en in Noord-Amerika. De vlierstruik is een hoge struik of kleine boom die tot 6 à 8 meter hoog wordt. Hij bloeit van mei tot juli met prachtige witte schermen waaraan er bessen komen. De vlierbessen rijpen in september, oktober.
Vlierbessen bevatten belangrijke vitaminen en mineralen en staan vooral bekend om hun grote hoeveelheid vitamine C. De bessen hebben een ontstekingsremmend effect. Op boerenerven stond vroeger vaak een Vlier en die werd als apotheek gebruikt.
Toepassingen en eigenschappen:
● antiviraal, werkt bij het Coronavirus, griep en verkoudheidsvirussen. (verkoudheden met of zonder koorts)
● voorkomt virus-aanhechting en beschermt ACE2 receptor waaraan het virus zich hecht
● is slijmoplossend waardoor ophoesten bevorderd wordt. Hierdoor is het een natuurmedicijn bij bronchitis, hoest, droge hoest, prikkelhoest, slijmophoping en sinusitis of bijholteontsteking, allergische rhinitis (ontstoken neusslijmvlies)
● ontstekings- en sterk koortsremmend; TNF- en cytokineremmer (dit zijn lichaamseigen afweerstoffen die bij overreactie van het immuunsysteem schadelijk worden)
● bij mond, neus-en keelproblemen, keelpijn, luchtwegeninfecties, slijmvlies problemen.
● bloedzuiverend, tegen vermoeidheid, (voorjaarsmoeheid) maar vooral om de immuniteit te verhogen
● Een aftreksel (thee) van de bloemen werkt urine-en zweet afdrijvend en heeft een kalmerende werking op het zenuwstelsel
Overige toepassingen en eigenschappen:
● een sterke antioxidant bij aangezichtspijn, Ischias en migraine. Ontstekings- en koortswerend en heeft een vocht afdrijvende werking zodat het goed inzetbaar is tegen artrose, artritis en jicht. ● amandelontsteking
Dosering:
Gemiddelde kuur: opbouwen naar 3 x 15 druppels per dag.
Of volgens de aanwijzingen van uw behandelaar.
Aanbevolen wordt biologische moedertinctuur.
Toepassingen – uitwendig gebruik
De bladeren kunnen gebruikt worden bij kneuzingen of verzwikkingen en als verzachtend middel voor een wond. Men kan er een huidlotion van maken en gebruiken bij ontstekingen om ruwe-en jeukende huid te behandelen en bij kloven. Vlierbloesems zijn tonisch voor de huid en kunnen daarom nuttig zijn bij couperose en om huidverkleuringen te bleken. Het kruid heeft reinigende eigenschappen. Je kan er ook siroop, moes of gelei van maken en gebruiken voor nog vele andere toepassingen.